G21-V – со вграден вентилатор и термостат.

Камините со вентилатор овозможуваат до 5х побрзо загревање на просторт. Во зависност од квадратурата и моќноста на ложиштето, постои можност за спроведување на систем за топол воздух низ целата куќа.

 

Предноста на овој систем на загревање за разлика од топловодното е угодноста на користење:

  • Многу помала почетна инвестиција и намалени идни трошоци (не постои пумпа, нема радијатори, цевки, вентили….)
  • Вклучувањето на вентилаторот е целосно автоматско. На вас останува само да ја регулирате брзината на вртежи.
  • БЕЗГРИЖНО користење на каминот, без опасностите на системот за топловодно греење кај грејни тела на цврсто гориво:
  • … нема проверки на количина на флуид,
  • … нема проверки на притисокот во системот
  • … нема проверки на вентилите и радијаторите

Предности на ложиштето:

1. Телото на ложиштето од котларски челик што овозможува брзо предавање на топлината

2. Овално стаклото!

3. Вграден термостат кој го контролира работењето на вентилаторот. Автоматск вклучување и исклучување.

4. На вратата е монтирано огноотпорно керамичко стакло кое издржува температура до 800oC

5. Регулација на довод на воздух преку пепелникот

6. Гаранција 2 години

Технички карактеристики

Димензии на врата (mm) 700x600x49
Номинална моќност (kW) 18
Максимален капацитет на турбински вентилатор [m3/h] 750
Оџачки излез (mm) 200
Коефициент на полезност (%) 67
Тежина (kg) 140
Површина на греење (m2)** 130-150
Материјал Котларски челик
Вид на гориво Сезонско листопадно дрво

* mg/mn3
** во зависност од изолацијата на објектот. За висина на просторија од 2.6m’