Врвно ложиште за камин, Непобедливи норми за ефикасност и екологија!

Номинална моќност17kW (8-21kW)
Ефикасност при влажност <20%80%
Погоден за домови со рекуперацијаДА
Тежина309 kg
Загревна површина (h-2.6m’)cca 100-170m2
Емисија на честички (mg/Nm3)35
Емисија на CO (при 13% O2 ) ≤ изразена во %0,090,09
Температура на чад (oC)250
Должина на трупцидо 50cm
 BImSchV 2 (Германија)ДА
EcoProect (Полска)ДА
Препорачано горивоЛистопадно дрво, брикет без смола
Препорачан провев1000/800
Технички карактеристики

 

Предности

Максимално искориствање на енергијата

Изведен од највисоко квалитетен челик и отпорен на многу високи температури.

Ефикасно согорување и подолго задржување на температурата балгодарејќи на обложената комора за согорување со TERMOTEC – материјал кој акумулира топлина, ја покачува темпеартурата на согорувањето во комората. 

Високото тело на каминот и надолжно поставени пламеници, ја згомеуваат неговата површина на зрачење топлина помеѓу ложиштето и околината. Со намалување на температурата на согорените гасови се згомеува повеќекратно ефикасноста на ложиштето.

Стабилна и издржлива на напрегања, вратата на каминот е направена од затворен профил. Дихтунгот се наоѓа на испрофилирана канал што гарантира добро налегнување како и спречува евентулано испаѓање на дихтунгот во текот на користењето.

Догорување на честичките се врши со помош на дефлекторот со кој патот на согорените честички се продолжува.

Доводот на воздух е исклучително само од надвор со помош на посебно за таа намена, проктиран влез на воздух. Регулацијата на доводот на воздух се врши само со еден регулатор со што се избегнуваат грешки во користењето како и поедностѕавување на самото користење на каминот. 

Тројниот систем на довод на воздух овозможува целосно согорување во комората како а тука е системот за чисто стакло со воздушна завеса кој го прави користењето на каминот многу полесно и позабавно.

БЕЗБЕДНОСТ НА НАЈВИСОК СТЕПЕН

Извонредна херметиност благодарејќи на совршени варови во присуство на благороден гас.

Челичните елементи се сечени со ласер а постоа витани на CNC.

Фронтот на ложиштето е обложено со огнотпорно керамичко стакло  кое издржува температура до 660°C.

ЕКОЛОШКО СОГОРУВАЊЕ

Ложиштето ги задоволува потребите на Ekoprojekt (Полска)како и нормата BImSchV 2 (Германија).

УГОДНО КОРИСТЕЊЕ

Ложиштето е без пепелник – догорувањето се врши на самата пепел, што значи дека дрвото согорува на многу ситна пепел од која останува многу малку. На тој начин максимлано се искористува енергијата од дрвото. Долната плоча е значително спуштена од нивото на вратата.

Затемнувањето на стаклото од осадите е значително ограничено благодарејќи на системот за чисто стакло.

Вратата работи во систем со подигање (lift up). Овој систем е направен со помош на против тег. Системо е исклучително тивок и лесен за користење. Движењата се одвиваат преку лагери кои се стабилни при високи температури! При затварање на вратата, се создава голема сила кој ја вметнува вратата во посебен жлеб со што ложиштето останува целосно херметички затворено . 

Вратата може да се отвори со посебен вграден механизам и на страна со што е олеснето чистењето на самиот камин и негово стакло.

МОДЕРЕН ДИЗАЈН

Ложиштето е со две стакла постани под нормален агол

Декоративното стакло кое изджува температури до 660°C, му дава на каминот модерен и елегантен изглед и опички го зголемува неговиот изглед.